onsdag 15 oktober 2014

Dalarnas ortsnamn och historia!

Hallå Hallå! Om du inte visste det, kommer detta vara vårt sista inlägg innan videon som vi kommer lägga ut. Va roligt det kommer vara att äntligen visa sig för er! Idag kommer vi prata om ortsnamn i Dalarna.

Några stora orter i Dalarna är: Borlänge, Avesta och Ludvika.

Vi börjar med Ludvika. Det är väldigt osäkert vart namnet har kommit ifrån. Byn har säkert fått sitt namn av den intilliggande Lyviken i sjön Väsman.

Sedan har vi Borlänge. Ortnamnet innehåller förledet bor 'vägsträcka där man måste bära (båtar och) last'. En annan tolkning av ortnamnet är Norränge. I äldre handlingar är namnet avstavat Borl-aengio. Borl=norr (från latinet). D.v.s Borlänge är en by, som ligger norr om sockenkyrkan Stora Tuna.

Avesta! Namnet kommer från byn Åvsta (1303 Aghastadhum) som hade ett laxfiske vid nuvarande Avesta, 1643 kallad Åffwestafors.

Nu ska vi prata lite om dalmåls historia!

Dalmålet skiljer sig mycket från rikssvenskan på grund av att Dalafolket har alltid varit gammalmodiga och nöjda med det de har vilket har gjort att de inte har påverkats av resten av Sverige eller andra länder.

Tack vare att Dalarna inte har förändrats har inte heller dialekten gjort det, så med andra ord har inte dalmål förändrarts så mycket från ursvenska. Det finns en speciell dialekt i dalarna som heter älvdalmål, de är helt oförståndligt och låter lite som finska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar